DAGTRIP LANGS MOOIE WATERVALLEN

 

Onze trip vertrekt uiteraard van bij Sigve Helland, en we rijden naar Sauda. Eigenlijk, als je echt van alles wil genieten heb je hiervoor twee dagen nodig. Ik vat het samen in één pagina, jullie moeten zelf maar stoppen en bezoeken datgene wat interessant lijkt. Neem ook picknick mee, het is zalig vertoeven in de bergen en onderweg valt er weinig te rapen wat betreft eten. Nog vóór we Sauda bereiken komen we onze eerste waterval (Fossen in het Noors) tegen. De Svandalsfossen, gaan onder de weg door, maar net voorbij de waterval is een kleine parking voorzien. Je kan 109 trappen nemen om zo ongeveer halfweg de waterval te komen. Hier is een soort van betonnen richel voorzien waar je kan opstaan en prachtige foto's nemen. Je kan dan via een aangegeven bospadje nog hoger gaan. Geen toeristische voorzieningen, maar zeker het stoppen en bezoeken waard. Het spreekt voor zichzelf dat de watervallen op zijn mooist zijn als het geregend heeft en minder spectaculair als het al een tijdje droog is.  

   


We rijden door naar Sauda en daar gaan we richting Roldal. Vanaf het moment dat we het stadje verlaten moeten we het doen met smalle wegen en haarspeldbochten. Concentratie en voorzichtig rijden zijn hier absoluut noodzakelijk. We rijden naar de moutains toe en tijdens deze route komen we al verschillende stopplaatsen en bezienswaardigheden tegen. Nog voor we de echte bergen bereiken zijn we al de zinkmijnen en Slettedalen gepasseerd. De zinkmijnen herken je aan drie grote zwarte paalgebouwen, één ervan is een drankgelegenheid, eenmaal hierbinnen voel je jezelf als een mijnwerker, laag donker. Je kan (enkel met gidsen) ook de echte mijnen bezoeken, de laatste rondleiding is om 15u. Hier is ruime parking.
Dan heb je ook nog de Slettedalen, ligt enkele km van onze route af en staat aangegeven. Dit is ook weer het bezoeken waard en is een soort van dam waarover je kan wandelen maar het meer, het uitzicht en de omgeving zijn prachtig. Je kan dan ook nog een stukje hogerop rijden met eveneens mooie uitzichten. Een deel van deze weg is onverhard, maar wel redelijk onderhouden. 

     

Nu komen we echt wel in "the mountains". Je zal verschillende plaatsen vinden waar je aan de kant kan gaan staan en genieten van zoveel woeste natuur. Onderweg moet je een dam over, voor mensen met een wat breder vervoer, mobilhome of dergelijke is het best om de spiegels in te klappen. Verderop krijg je ook een ook een spectaculair zicht over Roldal.
Neem je tijd en rij rustig, kijk ook een stuk vooruit om te zien of er in de verte geen tegenliggers komen zodat je tijdig voor elkaar aan de kant kan gaan staan.
 
     

Aan het einde van deze smalle route kom je weer een beetje in de bewoonde wereld en hier volg je richting Odda. Ook deze weg heeft hier en daar zijn grillen. Er is maar één weg richting Odda en daarop vind je de volgende watervallen, de Laatefossen. Deze worden toeristisch gezien veel bezocht en als je ervoor staat begrijp je wel waarom. Hier kan je nog doorrijden, maar je moet sowieso dezelfde weg terug nemen. Als je toch moest besluiten om nog wat door te rijden, dan krijg je verderop nog een prachtig zicht op de gletsjer van Odda. Deze is vanuit Odda zelf ook te bezoeken (tot 16u), maar zoals reeds geschreven, dit is echt teveel voor één dag. Je kan er wel een tweedaagse van maken en dan bijvoorbeeld logeren in het Troltunga hotel.
     

Zoals gezegd moeten we nu terug, maar niet meer over de bergen, we volgen gewoon de wegwijzer Haugesund. Dan komen we automatisch aan de volgende watervallen, in de Aakrafjord, de Langfossen. Ook hier is ruime parking, mogelijkheid om souvenirs of een snack te kopen. Dit is de laatste stop alvorens we doorrijden naar het vertrekpunt. Ook hier kan je de lekkere zelfgemaakte wafeltjes met of zonder aardbeien confituur eten. Dit smakelijke kleinood kan je trouwens op veel plaatsen in Rogaland kopen. Hierna rijden we terug naar Sigve Helland, dit doen we door onze weg gewoon te vervolgen en door de langste tunnel uit de wijde omgeving te rijden. We rijden naar en door Olen, jawel... Olen en vervolgens naar Sandeid. Verder naar Ropeid, waar we rechts afdraaien en we bevinden ons terug in de Vindafjord.